Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Nedir?
Ağız, diş ve çene cerrahisi en önemli cerrahi işlemlerden biridir. Yaralanmaları düzeltmek, hastalıkları gidermek veya daha iyi görünmesini sağlamak için insan vücudunda yapılır. Ağız ve çene cerrahisi, gerçekleştirilmesi çok fazla bilgi ve deneyim gerektiren karmaşık bir işlemdir.
Hastanelerde, kliniklerde ve diğer sağlık bakım ortamlarında hastaların ihtiyaçlarını karşılamak için yaygın olarak gerçekleştirilir. Tedaviler, ağız veya yüz hastalıklarını tedavi etmek gibi çeşitli nedenlerle gerçekleştirilir.
Pek çok insan dişlerini kaybetmeye meyillidir ve diş ameliyatı olması gerekir. Bunun nedeni dişlerin çok hassas olması ve günlük aktivitelerden zarar görmesidir. Bu kapsamda ameliyat olunması gerekebilir. Ağız, diş ve çene cerrahisi ile hem diş ve ağız hastalıkları hem de çene problemleri giderilir.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Tedavileri Nelerdir?
Ağız ve çene cerrahisi ağız, diş, çene ve benzeri hastalıkların tedavisi ile ilgilenen tıp dalıdır. Diş cerrahisi olarak da bilinir. Ağız ve çene cerrahisi, hastalığı önlemek veya tedavi etmek için dişlerin ve/veya çene kemiğinin çıkarılmasından diş eti hastalıklarının giderilmesine kadar pek çok şeyi içerebilir.
Genel olarak ameliyat gerektiren tedaviler bu kapsamda gerçekleştirilir. Dişlerle ilgili pek çok tedavi vardır. Dişlerin çıkarılmasını, yapay olanlarla değiştirilmesini, hasarlı kemik ve kasların onarılmasını ve ağzın yeniden yapılandırılmasını içerir.
Ağız ve çene cerrahisi tedavisi de bir diş hekimi veya cerrah tarafından yapılabilecek profesyonel ameliyatlardan biridir. Tedaviler birbirinden çok farklıdır, ancak çoğu zaman bir tür ameliyatı içerir. Ağız ve çene cerrahisi tedavileri ağız ve yüzde yapılabilecek tedavilerdir. Bunlar, ekstraksiyon, kanal tedavisi, takma dişler, dolgular ve diğer diş prosedürleri gibi diş prosedürlerini içerir.
Genel Anestezi ve Ameliyathane
Diş ve çene tedavilerinde ağrı yüksek olabiliyor. Bunun için de bazen lokal anestezi uygulanırken bazen de genel anestezi uygulanıyor. Özellikle cerrahi işlemlerde genel anestezi gerekiyor. İşlemler donanımlı bir ameliyathanede gerçekleştirilir. Bu nedenle de ağız, diş ve çene ile ilgili hastalıklarda profesyonel ve güvenilir sağlık kurumlarını tercih etmek önemlidir.
Genel Anestezi Nedir?
Genel anestezi işlemi hastanın bilincinin kapalı olduğu bir işlemdir. Hastanın bilincini kaybetmesini ve ağrıyı hissetmemesini sağlayan bir işlemdir. Hastanelerde, kliniklerde ve diğer sağlık tesislerinde kullanılır. Çoğunlukla ameliyat veya yaralanmanın neden olduğu ağrıyı azaltmak için kullanılan tıbbi bir prosedürdür.
Bir hastayı genel anestezi altına almayı içerir. Genel anestezi, hastanın farkındalığının ve hareket kabiliyetinin önemli ölçüde azaldığı bir sedasyon şeklidir. Bu durum hastanın bilincini kaybetmesine ve dış uyaranlara yanıt vermemesine neden olur. Ayrıca hastanın ağrı ve hareket hissetme yeteneğini de azaltır.
Genel olarak genel anestezinin amacı, ağrıyı azaltmak ve böylece hastaların sağlıkları veya yaşam beklentileri üzerinde herhangi bir yan etkisi olmadan daha etkili bir şekilde tedavi edilebilmesidir.
Ameliyat veya diğer tıbbi işlemler sırasında hiç kimse ağrı yaşamak istemez, bu nedenle doktor ve hemşirelerin hastaları herhangi bir ağrıya neden olmadan tedavi edebilmeleri önemlidir. Ağız, diş ve çene cerrahisi tedavilerinde de hastalara genel olarak bu anestezi yöntemi uygulanır.
Operasyon Öncesi Anestezi Muayenesi
Ağız, çene ve diş tedavilerinden kişinin öncelikle muayene edilmesi gerekir. Bu muayene ile hem tedavi için gerekli analizler yapılır hem de kişiye nasıl bir anestezi yapılacağı belirlenir. Genel anestezi veya sedasyon gibi konularda karar verilir. Anestezi etkisinden sonra ise tedaviye başlanır.
Sedasyon Nedir?
Sedasyon vücuttaki kasları gevşeten bir işlemdir. Sedasyon, hastaları rahatlatan ve durumlarını iyileştiren bir tekniktir. Hem tıbbi hem de tıbbi olmayan amaçlar için kullanılabilen bir ağrı kesici şeklidir. Sedasyon, bazı durumlarda ağrı veya diğer semptomları kontrol etmek için de kullanılır.
Örneğin, bir ameliyat planlandığında ve hastanın yaralanma riski konusunda endişeler olduğunda sedasyon anestezik olarak kullanılır. Hasta genel anestezi altındayken herhangi bir endişe duymaması için operasyon öncesi sedasyon yapılabilir.
Ağız, diş ve çene cerrahisi kapsamında yapılan ameliyatlarda sık kullanılır. Sedasyon, ağrı ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olan tıbbi bir işlemdir. Bilinç kaybı yaratmak için propofol (genel anestezi için kullanılan bir ilaç) gibi anestezik ilaçların kullanılmasıdır. Sedasyonda, tıbbi prosedürleri kolaylaştırmak için hastalar yarı bilinç durumuna getirilebilir.
Güvenli Mi?
Ağız ve çene cerrahisi çok yaygın bir işlemdir. Hastanede, kliniklerde ve hatta evde yapılır. Ancak, her zaman güvenli değildir. İnsanlarda ağız ve çene cerrahisi yaparken birçok risk vardır. Bunlar enfeksiyon, kanama ve sinir hasarını içerir.
Geçmişte ağız ve çene cerrahisi daha riskli bir işlemdi. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha güvenli ve erişilebilir hale geldi. Ağız, diş ve çene cerrahisi için alanında uzman diş hekimlerinden ve kliniklerden yardım almak en iyi seçenektir. Bu sayede daha güvenli ve rahat bir şekilde tedavi mümkün olur.
20 Yaş Dişlerinin Cerrahi Çekimi
Yirmi yaş dişlerinin çekimi ağızda diş taşı (çürük) birikimini önlemek amacıyla yapılan bir işlemdir. Yirmi yaş dişlerinin çekimi, hasta yirmi yaş dişlerinde çok miktarda tartar oluştuğunda ve bunu kendi kendine çıkaramayacak durumda olduğunda gerçekleştirilir.
Bu ameliyat herhangi bir zamanda yapılabilir ve alanında uzman diş hekimleri tarafından yapılır. Günümüzde cerrahlar bunları minimum ağrı ile ve ameliyattan yaklaşık 1 saat sonra çıkarabilir. Yirmi yaş dişlerinin cerrahi olarak çıkarılması en yaygın diş prosedürlerinden biridir.
Apikal Rezeksiyon
Apikal rezeksiyon, dişlerin kök uçlarının çıkarılması ve dişin geri kalanından ayrılması için bir tekniktir. Apikal rezeksiyon, bir diş matkabı ve apikal rezorpsiyon cihazı adı verilen özel bir alet kullanılarak yapılır.
Bu, diş kök uçlarının tamamının veya bir kısmının çıkarılmasını mümkün kılar. Bu prosedür diş hekimliğinde birçok hastalık türünü tedavi etmek için kullanılır. Diş kökündeki enfekte olan hastalıklı bölgeyi almak için kullanılan bir Ağız, diş ve çene cerrahisi tedavi yöntemidir. Hem etkili hem de işe yarar bir yöntem olması ile günümüzde oldukça fazla kullanılır.
Kist Operasyonları
Ağız ve diş kisti ameliyatları çok sık yapılan bir işlemdir. Ağızda oluşan kist ve diş eti sorunları gibi hastalıkları tedavi etmek için yapılır. Ağız ve diş kisti operasyonu cerrahlar tarafından kist veya tümörlerin çıkarılması için yapılır.
Operasyon, ağızda kesiler, tümör veya kistin çıkarılması ve bir greft veya implant ile ağzın rekonstrüksiyonunu içerir. Genellikle kötü ağız hijyeni, kötü beslenme, sigara ve çok fazla alkol kullanımı gibi farklı nedenlerden kaynaklanır.
En sık nedeni boğazda oluşan ve ‘mukus kisti’ olarak adlandırılan kisttir. Ameliyatla alınabilir ancak tedavi edilmezse kalıcı da olabilir. Ağız ve diş kistleri sadece rahatsızlık vermekle kalmaz, aynı zamanda sağlığınız için de ciddi sonuçlar doğurur.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Fiyatları 2023
Tedavi fiyatları çeşitli unsurlara göre değişir. Yapılacak olan tedaviye, kullanılacak olan materyallere, hizmet alınan sağlık merkezine göre farklı fiyatlar söz konusudur. Aynı zamanda kişinin ihtiyacı olan diş materyalleri de fiyatlar üzerinde etkilidir.
Genel olarak yapılan muayene sonrasında ağız, diş ve çene cerrahisi tedavileri için hastaya fiyat bilgisi verilir. Ağız, dşi ve çene cerrahisi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.