Diş Çekimi Nedir?

Diş çekimi, dişleri çekmek için yapılan ağrılı bir işlemdir. Bu işlem diş çürüğünü tedavi etmek ve önlemek için diş hekimi tarafından gerçekleştirilir. Diş çekim işlemi diş hekimi tarafından yapılması gereken çok önemli bir işlemdir.

Bu prosedür sallanan ya da çürüyen dişten kurtulmaya yardımcı olacaktır. Hastadan dişlerin ve diğer diş yapılarının çıkarılmasını içeren bir işlemdir.

Diş Neden Çekilir?

Diş birçok nedenden dolayı çekilir. Diş ağrısını gidermek için çekilir; bir enfeksiyon nedeniyle çıkarılır; bir kök kanalını çıkarmak için çıkarılır. Ancak diş çekimi için başka nedenler de vardır ve diş çekiminin en yaygın nedeni, daha fazla hasar ve enfeksiyonu önlemek için dişin çıkarılmasıdır. Hastanın birçok ağız ve diş rahatsızlığında çekim yapılmasına ihtiyaç duyulabilir.

Diş Çekimi Neden Yapılır?

Diş vücutta önemli bir yapıdır. Sağlığımız için korumamız gereken ana organlardan biridir. Bu yüzden birçok işlevi vardır ve çeşitli diş rahatsızlıklarında çekilmesi gerekebilir. Diş çekiminin amacı dişi çene kemiğinden çıkarmaktır. Diş hekimi dişi çıkaracak ve çene kemiğinde bir delik açmak için bir diş matkabı kullanacaktır. Ağrıyan, çürüyen, enfeksiyon kapan dişlerin çekilmesi gerekebilir.

Diş Çekimi Nasıl Uygulanır?

Diş çekim tedavisi nasıl yapılır, diş hastaları arasında çok yaygın bir sorudur. Ancak süreç her zaman kolay değildir. Çoğu durumda, dişi yuvasından çıkarmayı ve özel bir aletle çıkarmayı içerir. Bu işlem hastanın dişleri ve diş etleri için zorlayıcı olabilir. Kişinin rahatsızlığına bağlı olarak uzman bir hekim tarafından en doğru yöntemle diş çekimi gerçekleştirilir.

Diş Çekimi Ne Zaman Gereklidir?

Dişte meydana gelen hasarın farklı tedaviler ile düzelmeyecek olması durumunda diş hekimi tarafından çekim yapılması önerilir. Dişin derinliklerinde çürükler varsa, dişlerin tamamı için yeterli alan bulunmuyorsa, dişin büyük kısmı enfeksiyon ile sarılmışsa gerekebilir. Aynı zamanda süt dişlerinin düşmemesi, başka dişlerin çıkmasını engelleyen diş varsa ya da çeşitli tedaviler için diş çekilmesi gerekebilir.

Diş Çekimi Öncesi Hazırlık

Diş çekiminden önce diş hekimi tarafından muayene gerçekleştirilir. Röntgen ile diş görüntülemesi yapılır ve dişin boyutu görülür. Aynı zamanda şekil ve konum da saptanır. Daha sonra gerekli analizin ardından lokal anestezi uygulanır. Anestezi etkisi başlayınca da diş çekimi gerçekleştirilir. Genel olarak kısa ve basit bir hazırlık süreci söz konusudur.

Diş Çekme Nedenleri Nelerdir?

Diş çekiminin ana nedenleri:

  • Kötü diş hijyeni
  • Ağız içi aletlerin ve yöntemlerin aşırı kullanımı
  • Enfeksiyon, iltihaplanma ve diğer hastalıklar.
  • Yetersiz beslenme ile tedavi edilen dişler
  • Diş çürüğü
  • Çene kemiğindeki tümörler.

Belirtilen nedenler en yaygın diş çekme nedenleri arasında yer alıyor. Kişinin bu tedaviye ihtiyacı olup olmadığına doktor tarafından karar verilir.

Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süreci

Diş çekiminden sonra kişinin biraz ağrı hissetmesi son derece normal bir durumdur. Gerekli olması halinde diş hekimi tarafından ağrı kesici önerilebilir. Aynı zamanda bir süre çok soğuk ve sıcak sıvı ve gıdalar tüketilmemelidir. Çok uzun süreli ağrı ve kanama gibi durumlarda diş hekimi ile iletişime geçmeniz gerekir.

Diş Çekiminden Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Diş çekiminden sonra hekim tarafından verilen tampon yarım saat kadar atılmamalıdır. Ilık yiyecek ve içecekleri tercih etmeye özen gösterilmelidir. En az 2 gün boyunca sigara kullanımından kaçınmanızda fayda var. El ile çekim bölgesine temas edilmemelidir. Diş hekimine danışmadan herhangi bir ilaç alınmamalıdır.

Diş Çekimi Kuvvet Gerektirir Mi? Bu Bakımdan Kadın ve Erkek Diş Hekimleri Arasında Fark Var Mıdır?

Diş çekme tedavisi bilgi ve beceri gerektiren bir konudur. Hekimler tarafından kullanılan aletler gerekli kuvveti sağlar. Bu nedenle de diş çekimi için kuvvet gerekmesine rağmen kadın ve erkek hekimler arasında herhangi bir fark bulunmaz. Yani diş çekiminde doktorun kadın ya da erkek olması herhangi bir fark yaratmaz.

Çekim Sırasında Diş Neden Kırılır?

Çekim sırasında dişin kırılmasının farklı nedenleri olabilir. Örneğin çok kalın çene kemiği bulunanlarda bu sorun olabilir. Aynı zamanda elastikiyetin kaybedildiği kemiklere sahip olan yaşlılarda kırılabilir. Çok köklü dişe sahip olanlarda bu köklerin çok ayrık olması halinde kırılma yaşanabilir. Tutunması zayıf olan ve kırılganlaşmış dişe sahip olanlarda da kırılma yaşanabilir.

Diş Çekimi Korkusunu Yenmek İçin Ne Yapılabilir?

Diş çekimi korkusu insanların en büyük korkularından biridir. Bu korku sadece ağrıdan değil, ağrılı bir işlem olmasından da kaynaklanmaktadır. Bu korkunun üstesinden gelmenin bazı yolları şunlardır:

  • Bir diş hekimi size yardımcı olabilir: Diş hekiminize, geçmişte yaptığı ve bu korkuyu yenmesine yardımcı olan herhangi bir özel diş işlemi (yani kanal tedavisi, endodontik tedavi vb.) olup olmadığını sorun.
  • Diş çekimi üzerine araştırma yapın: Çeşitli diş çekimi yöntemlerini araştırın ve sizin için en uygun yöntemin hangisi olduğunu öğrenin.
  • Bir ağrı kesici düşünün: Bazı doktorlar ve diş hekimleri, korkunuzdan kurtulmanıza yardımcı olması için diş hekiminize gittiğinizde size bir ağrı kesici reçete edecektir.

Çekim Öncesi Yapılması Gereken Şeyler Nelerdir?

Çekim öncesinde doktorunuza kullandığınız bütün ilaçlarla ilgili bilgi vermeniz çok önemlidir. Çünkü kullandığınız ilaçlara bağlı olarak komplikasyon yaşanmaması için doktorunuz bazı ilaçları bırakmanızı söyleyebilir. Aynı zamanda hastalık ve alerjiler hakkında da bilgi verilmelidir. Dişlerin güzelce temizlenmesi gerekir. Mümkünse antiseptikli suyla çalkalama yapılması faydalı olacaktır.

Diş Çekimine Neden İhtiyaç Duyulur?

Diş çekimine birçok farklı nedenden dolayı ihtiyaç duyulabilir. Örneğin diş eti hastalığına sahip olan kişilerde sallanan dişler varsa çekime gerek duyulur. Aynı zamanda diş kırılması, kanal tedavisi ile kurtarılamayan dişler olması, ileri düzeyde çürük gibi durumlarda da dişin çekilmesi gerekir. Kist oluşumuna neden oluyorsa yine diş çekilmesi gerekir.

Diş Çekimi Ağrılı Bir İşlem Midir?

Diş çekme işlemi ağrılı bir işlem değildir. Çünkü işlem sırasında kişinin ağrı hissetmemesi için lokal anestezi yapılır. İşlemden önce uygulanan anestezi sayesinde rahat bir şekilde diş çekilebilir. Ancak operasyon sonrasında ağrı yaşanması son derece normaldir. Bu ağrının geçmesi için de ağrı kesici verilebilir.

Çekim Sonrası Şişlik Oluşur Mu?

Şişlik, diş çekiminin yaygın bir yan etkisidir. Genellikle ciddi değildir, ancak rahatsız edici olabilir. Dişin şişmesi yaygın bir sorundur. Genellikle ağız boşluğunda kan varlığından kaynaklanır. Diş ve diş etlerine uygun bakım yapılarak şişlik azaltılabilir veya önlenebilir. Diş çekimi sonrasında ortaya çıkan geçici yan etkilerden bir tanesi olarak gösterilebilir.

Diş Çekimi Nasıl Gerçekleşir?

Diş çekiminde ilk olarak uzman hekim muayenesi yapılır. Bu muayenenin ardından röntgen çekimi gerçekleştirilir ve diş incelenir. Gerekli bilgiler edinildikten sonra ise hastaya lokal anestezi uygulanır. Böylece işlem sırasında acı hissedilmez. Anestezi sonrasında da özel aletler ile çekim yapılır.

Diş Çekimi Fiyatları 2023

Diş çekiminde fiyatlar çeşitli unsurlara göre değişkenlik gösterir. Bu kapsamda fiyatları etkileyen unsurlar diş kliniği, işlemi yapacak olan hekim, çekilecek diş sayısı, uygulanacak yöntem ve benzeri faktörlerdir. Diş çekimi fiyatları genel olarak uygundur. Diş çekimi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.