Diş Dolgusu Nedir?
Diş dolgusu, diş materyalinin ağız boşluğuna yerleştirilmesi işlemidir. Diş ve diş etlerini çürük, enfeksiyon, çürük ve diğer hastalıklardan korumak için çok önemli bir işlemdir. Ayrıca yırtılmalarını önlemenin yanı sıra onlara daha fazla destek sağlayarak periodontal bağlarınızı korumaya yardımcı olacaktır.
Diş Dolgusu Kimlere Yapılır?
Dişlerin içindeki boşlukları doldurmak için metal veya plastikten yapılmış bir implanttır. En yaygın türü, çarpık dişleri düzeltmek için kullanılan kuronlar ve iki komşu diş arasındaki boşlukları kapatmak için kullanılan köprülerdir. Hem görüntü hem de işlev açısından sorun yaşayan kişilere diş dolgusu uygulanabilir.
Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılır?
Dolgu malzemesi diş aletleri kullanılarak boşluğa yerleştirilebilir ve genellikle diş çekildikten birkaç dakika sonra yapılır. Dişte boşluk, kırılma, çürüme gibi şeyler olması halinde yapılabilir.
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Diş hekimi hastanın dişindeki bir boşluğu doldurur. Dolgu malzemesi bir enjektör ile uygulanır ve diş hekimi hastanın dişinde delikler açmak için bir matkap kullanır.
Bazı durumlarda dolgu malzemesi bir enjektör vasıtasıyla boşluğa enjekte edilir ve buna “enjeksiyonla doldurma” denir. Diğer durumlarda, bir matkaba takılı bir enjektör kullanılarak dişe enjekte edilir. Bu tip doldurma yöntemine “delerek doldurma” denir.
Diş Dolgusu Fiyatları 2023
Diş dolgusunda fiyatlar dolgu cinsine, markasına ve miktarına göre farklılık gösterebilir. Bir çocuğun bir yetişkinden farklı bir dolguya ihtiyacı olabilir, bu nedenle her hastanın sağlık durumuyla ilgili olarak ne istediğini bilmek önemlidir. Diş dolgusu fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.
Diş Dolgusu ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Diş Dolgusu Yapıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diş dolgusundan sonra sızlama olabilir ve bu normaldir. Uyuşukluk durumu geçmeden bir şey yememek önemlidir. Doktorunuz tarafından sizlere verilen bir ilaç varsa kullanmalısınız. Aynı zamanda ağız bakımına önem vermelisiniz. Dişe baskı yapmamalısınız.
Diş Dolgusu Yapıldıktan Sonra Diş Hassasiyeti Normal Mi?
Diş dolgusundan sonra hassasiyet olması son derece normal bir durumdur. Bu nedenle çok sıcak ya da çok soğuk şeyler tüketmemeye özen gösterilmelidir. Bu hassasiyet genel olarak 2 hafta boyunca azalarak devam eder ve kendiliğinden geçer.
Diş Çürüğü Bulaşıcı Mıdır?
Diş çürüğü insan sağlığı üzerinde ciddi sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Diş çürüğünün ana nedeni ağızdaki bakterilerdir. Bu bakteri, kemikler de dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine yayılabilir ve sonunda bir takım sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu bakteriler ise ağızdan ağıza yayılabilir.
Diş Dolgusu Sonrası Ağrı ve Acı Duyulur Mu?
Bu sorunun cevabı hastaya bağlıdır. Bazı hastalar herhangi bir ağrıyı hiç tolore edemezken, bazı hastalar hafif rahatsızlığı tolore edebilir. Diş dolgusu sonrası hafif ağrılar yaşanır ve isteyen kişiler ağrı kesici alabilir.
Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?
Diş dolgusunun süresi değişkenlik gösterir. Ortalama olarak bir dişe dolgu yapmak 30 dakika kadar sürer. Aynı zamanda dişte fazla hasar olmaması durumunda bu süre 20 dakikaya kadar inebilir. Belirtmek gerekir ki aynı gün birden fazla dişe dolgu yapılabilir.
Diş Dolgusu Evde Yapılabilir Mi?
Dolgu uygulaması evde yapılamaz. Bunun nedeni ise hem gerekli ekipmanların evde bulundurulamaması hem de lazer ve benzeri uygulamaların evde yapılamamasıdır. Aynı zamanda istenen sterilizasyon düzeyi de evde sağlanamaz.
Estetik Dolgu Nedir?
Dişlerinizin şekline uygun ve size doğal bir gülüş kazandıracak şekilde tasarlanmış bir dolgu malzemesi kullanılarak yapılır. Estetik bir diş dolgusu, herhangi bir ameliyat veya rahatsızlık olmaksızın dişlerinizin görünümünü iyileştirmek için tasarlanmış dolgudur.
Diş Dolgusu Düşer Mi?
Diş dolgusunun düşmesi mümkündür. Farklı nedenler ile düşme sorunu yaşanabilir. Çok sert yiyecekler yemek ya da dişe fazla baskı uygulamak bu sorunun nedenleri arasındadır. Aynı zamanda ağız bakımına önem vermemek de düşme sebebidir.
Diş Dolgusu Düşmesi Durumunda Ne Yapılmalıdır?
Böyle bir durumda kişi ağrı yaşayabilir. Ağrı olsa da olmasa da bir diş hekiminden randevu almak ve yeniden dolgu yaptırmak gerekir. Aynı zamanda diş hekimine görünene kadar sert yiyeceklerden uzak durmak da önemlidir. Böylece yeni hasarlar engellenir.
Gebelik Diş Çürüğüne Sebep Olur Mu?
Gebeliğin diş çürüğü üzerinden doğrudan bir etkisi yoktur. Ancak kişinin diş çürüğüne daha yatkın olmasına neden olabilir. Özellikle kusma ve sık yemek yeme ağız içinde bakterilerin daha fazla olmasına ve dolayısı ile de diş çürüğüne neden olabilir.
Çürük Dişlerin Bebeğe Bir Zararı Olur Mu?
Çürük dişlerin genel olarak bebeğe bir zararı yoktur. Ancak gebenin bir diş hekimine görünmesi ve yardım alması faydalı olabilir. Böylece ağız içindeki bakteriler ve benzeri şeyler nedeni ile hastalık olmaz ve gebelik daha rahat olur.
Gebelikte Diş Çürüğünün Oluşması Durumunda Tedavi Hemen Yapılmalı Mı, Hangi Durumlarda Beklenmeli?
Gebelik döneminde kadın doğum uzmanının onay vermesi halinde dolgu tedavisi yapılması mümkündür. Bu konuda herhangi bir sakınca bulunmuyor. Ancak yine de kadın doğum uzmanından onay almak daha güvenilir olacaktır.
Gebelikte Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Gebelikte diş bakımı önemli bir konudur. Düzenli olarak bakım yapmak ve ağız hijyenine dikkat etmek son derece önemlidir. Gebelik düşünülüyorsa öncesinde de bir diş hekimine kontrole gitmek faydalıdır. Böylece çürüklere karşı önlem alınabilir.
Hangi Çürüklere Dolgu Yapılmaz?
Dişin çok büyük bir kısmının hasar görmesi durumunda dolgu yapılamayabilir. Aynı zamanda önce kanal tedavisi gerekli oluyorsa da diş dolgusu yapılamayabilir. Bunların yanı sıra diş hekiminin muayenede uygun görmemesi halinde de yapılamaz.
Diş Dolgusu Ağrısı Nasıl Geçer? Diş Dolgusu Sonrasında Hassasiyet Nasıl Geçer?
Ağrı ve hassasiyet dolgu sonrasında normaldir. Çok ağrı olması durumunda diş hekimi tarafından önerilen bir ağrı kesici kullanılabilir. Aynı zamanda hassasiyet durumunda da bir süre sıcak ve soğuk şeyler yerine ılık yiyecek ve içecekler tüketilebilir.
Adet Döneminde Diş Dolgusu Yapılabilir Mi?
Adet döneminde dolgu yapılabilir. Bu konuda herhangi bir sakınca yoktur. Yani adet döneminde de dolgu yaptırmanız mümkündür.
Diş Dolgusunun Ömrü Ne Kadardır?
Diş dolguları çok uzun süre dayanır ancak uygun şekilde tedavi edilmezse bozulabilir. Genel olarak kompozit dolgular 5 ila 7 yıl arasında dayanır. Gümüş amalgam dolgular ise 10 ila 15 yıl arasında dayanır. Altın diş dolgusu ise 15 ila 30 yıl kadar uzun sürelerde değiştirilmeden kullanılabilir.
Emziren Anneler Diş Dolgusu Yaptırabilir Mi?
Emziren annelerin dişlerine dolgu yaptırmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor. Yine de diş hekimine bu durumun bildirilmesi önemlidir. Buna göre planlama yapılması mümkündür. Anestezi sonrası emzirme planlaması doktor tarafından yapılır.
Diş Dolgusu Mide Bulantısı Yapar Mı?
Dolgu nedeniyle mide bulanmaz. Ancak kişinin hassas olması durumunda mide bulantısı meydana gelebilir. Aynı zamanda dolgunun ağız içinde nerede yer aldığına bağlı olarak da bulantı hissi meydana gelmesi normal bir durumdur. Zamanla kişi alışır ve bu his yok olur.
Diş Dolgusu Ağızda Koku Yapar Mı?
Dolgu nedeni ile dişte bir koku olmaz. Ancak diş çürükleri ve diş eti rahatsızlıkları ile birlikte koku meydana gelebilir. Diş dolgusu tek başına kokuya neden olmaz.