Diş Teli Tedavisi Nedir?

Diş teli tedavisi, dişlerin üzerine metal tellerin yerleştirilmesini içeren bir estetik cerrahi işlemdir. Diş telleri dişlerin görünümünü iyileştirmek ve hassasiyetlerini azaltmak için tasarlanmıştır. Diş telleri, damak yarığı olan çocuklar için bir tedavi yöntemidir. Dişleri düzeltmek ve ayrıca çarpık büyümelerini önlemek için kullanılırlar.

Dişleri düzeltmek için kullanılan diş teli tedavisi yöntemi, bir tür ortodontik tedavidir. Dişlere takılan metal cihazlar olan diş tellerinin kullanımını içerir. Diş telleri dişleri düzeltmek için kullanılır ve birçok farklı amaç için kullanılabilirler. Çarpık dişleri düzeltmek için kullanılabilirler ve ayrıca belirli türdeki diş çürümelerini tedavi etmek için de kullanılabilirler.

Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş telleri ortodontide sık görülen bir tedavidir. Dişleri düzeltmek ve hareket etmelerini önlemek için kullanılırlar. Diş telleri birçok amaç için kullanılabilir ancak daha çok çapraşık dişlerin tedavisinde kullanılır.

Tedavi kapsamında ilk olarak uzman doktor tarafından bir muayene gerçekleştirilir. Daha sonra diş görüntülemesi ile teşhis koyulur. Daha sonra ise öncelikle diş taşı temizleme, diş çekimi, dolgu gibi gerekli olan işlemler yapılır.

Ardından ise uzman hekim tarafından diş telleri hastaya takılır. Teller yavaşça oturur. Hastanın dişinde kalma süresi ise diş çarpıklığına göre değişkenlik gösterebilir.

Diş Teli Tedavisi Ne İşe Yarar?

Diş telleriyle yapılan tedavi, içinde delik olan dişlerin durumunu tedavi etmek için kullanılan cerrahi bir işlemdir. Diş çürüklerini önlemek ve ayrıca dişlerin görünümünü iyileştirmek için kullanılır. Genel olarak diş dizilişini düzeltmek için kullanılan cerrahi bir işlemdir.

Ortodontik tedavi olarak da bilinir. Dişleri birbirine ve çene kemiğine göre hizalamak için diş telleri kullanılır. Ayrıca çarpık dişleri düzeltmek ve yanlış hizalanmış dişleri düzeltmek için kullanılırlar. Diş teli tedavisi çok yaygın bir ortodontik işlemdir.

Çapraşık veya yanlış düzeyde olan dişleri düzeltmek için kullanılır. Genellikle dişlerin üzerine yerleştirilen ve diş çimentosu ile tutturulan metal braketler olan diş tellerinin kullanımını içerir.

Diş Teli Tedavisine Ne zaman Başlanmalıdır?

Diş telinin kullanımına başlama zamanı çeşitli unsurlara göre değişkenlik gösterir. Genel olarak erken yaşlarda başlanması tavsiye ediliyor. Bu tedavi özellikle çocukların aktif büyüme çağında oldukça sık uygulanıyor.

Bu sayede de büyüme döneminde dişlerin düzeltilmesi ve erkenden tedavi edilmesi mümkün oluyor. Aynı zamanda yetişkinlerde de uygulama yapılıyor. Braketle tel tedavisi yetişkinler için uygun olan bir tedavidir. Ancak belirtmek gerekir ki yetişkinlik döneminde diş telleri ile yapılan tedavi süreci daha uzun sürebiliyor. Bu nedenle çocuklukta daha fazla kullanılır.

Diş Teli Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Tedavi işlemi, ölçülerin alınması ve dişlerin temizlendikten sonra tellerin takılması ile uygulanır. Bu kapsamda kullanılan braketler değişebilir. Aynı zamanda farklı aparatların kullanımı ile de uygulama yapılabilir. Genel olarak ilk aşama uzman diş hekimi tarafından yapılan muayenedir.

Bu muayene ile kişinin diş teline uygun olup olmadığı belirlenir. Ardından dişlerin fotoğrafları çekilir ve ölçüler hazırlanır. Diş telleri uygun şekilde hazırlanır. Ağız ve diş temizliği yapıldıktan sonra ise özel yapıştırıcı ve benzeri aparatlar ile diş teli takılması sağlanır. Diş teline göre uygulama yönteminde farklılıklar olması normaldir.

Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavinin süresi çeşitli unsurlara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ortalama süre ise 1 ila 3 yıl arasında değişkenlik gösteriyor. Bazı hastalarda bu sürenin daha uzun olması da gerekebilir. Tedavi süresinde etkili olan en temel unsurlar kişinin hem diş ve çene yapısı hem de diş ve çenedeki bozuklukların düzeyidir.

Aynı zamanda tedavi yöntemi, kullanılan teller ve hastanın uyumu da diş telleri ile yapılan uygulamanın ne kadar süreceği konusunda etkili olan unsurlar arasındadır. Ortodontist olarak adlandırılan diş hekimi tarafından düzenli hasta takibi gerçekleştirilir. Bu kapsamda da gerekli olması halinde diş tellerinde düzenlemeler yapılabilir.

Diş Teli Çeşitleri

Dişlerinde düzensizlik ve bozukluk olan kişiler için kullanılabilecek birbirinden farklı diş telleri bulunuyor. Bu diş telleri, farklı özellikleri ve yapıları ile birbirinden ayrılıyor. En sık kullanılan çeşitlerinden bir tanesi metal braketlerdir. Aynı zamanda seramik braketler de estetik görünmesi ile sık tercih edilen teller arasında yer alır.

Görünmeyen diş telleri olarak adlandırılan lingual braket de diş tellerinin çeşitlerinden birisi olarak gösterilebilir. Bir başka çeşidi ise şeffaf plak ya da aligner olarak adlandırılan tellerdir. Bu teller içerisinden hangisinin kullanılması gerektiğine hem doktor tavsiyesi hem de hasta isteği ve bütçesi doğrultusunda karar verilir. Temelde aynı işlevi gören tellerin özellikleri değişir.

Metal Diş Telleri

Metal diş telleri diş endüstrisinde kullanılan çok yaygın bir ortodontik apareydir. Dişleri desteklemek ve yerinde tutmak için metal braketler kullanılır. Ayrıca dişlerin daha çekici görünmesi için de kullanılırlar. Metal diş telleri, dişleri düzeltmek için kullanılan bir tür ortodontik apareydir.

Metalden yapılmışlardır ve sabit bir uzunluğa sahiptirler. Dişleri güçlendirmek ve kırılmalarını önlemek için sık kullanılır. Ayrıca belirli kırık türlerini tedavi etmek için kullanılırlar. Aynı zamanda dişleri bir arada tutmak için kullanılan bir diş teli türüdür. Diş hekimliğinde ve ortodontide kullanılırlar. Dişlerinin daha simetrik ve aynı hizada olmasını isteyen kişilerde kullanılır.

Şeffaf ya da Porselen Diş Telleri

Şeffaf ya da porselen diş telleri, metal tellere göre daha estetik olan bir tel türüdür. Aynı zamanda daha az görünür olması ile de günümüzde birçok kişi tarafından tercih edildiğini söylemek mümkündür. Porselen diş telleri, dişleri desteklemek için kullanılan bir diş apareyi türüdür.

Porselenden yapılırlar ve hastaların dişlerinin daha güzel görünmesi için son derece etkilidir. Seramikten yapılırlar ve dişleri belirli bir pozisyonda hizalamak için kullanılırlar. Çok sert bir malzeme olan seramikten yapılırlar. Aparey alt ve üst çenedeki dişleri hizalamak için kullanılır.

Lingual Braketler

Diş telleriyle ilgili insanların en fazla rahatsız olduğu konulardan bir tanesi görüntü oluyor. Gülerken tellerin oluşturduğu görüntü insanlar tarafından beğenilmeyebilir. Bu görüntüyü istemeyen kişiler için görünmeyen diş teli olarak da bilinen lingual braketler idealdir. Dişlerin arka kısmında uygulanır ve bu sayede de kozmetik açıdan son derece başarılıdır. Yani dışarıdan görünmesi mümkün olmayan tellerdir.

Şeffaf Plaklar

Şeffaf plaklar, adından da anlaşılacağı üzere şeffaf plastik materyallerden üretilir. Pasif şekilde dişlere kuvvet uygulayan bir materyaldir. Belirli aralıklar ile kontrol edilerek yeniden ölçü alınır ve yenisi ile değiştirilir.

Diş Teli Kullanımı Esnasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş tellerine sahip olan kişilerin ağız bakımı ve hijyenine normalden iki kat daha fazla dikkat etmesi gerekir. Aynı zamanda asitli şeyler yenmemeli, sert ve yapışkan yiyecekler tüketilmemelidir. Isırarak yemek yememeye de dikkat edilmelidir. Spor yaparken ise ağza koruyucu aparey takılması tercih edilebilir.

Diş Teli Tedavisi Fiyatları 2023

Diş telleriyle yapılan tedavide fiyatlar kişinin tek çene ya da iki çene için tel taktıracak olmasına bağlı olarak değişir. Aynı zamanda hizmet alınan kliniğin fiyatlandırması da önemlidir. Kullanılacak olan diş teli çeşidine göre de fiyatlar değişir. Diş teli tedavisi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.