Gastrik Bypass (R-YGB) Ameliyatı Nedir?
Gastrik bypass ameliyatı, mide boyutunu azaltarak hastaların kilo vermesine yardımcı olan bir obezite ameliyatı türüdür. Gastrik bypass, midenin küçülmesine neden olur, bu da yiyeceklerin daha kolay sindirilmesini sağlar ve orada depolanan yiyecek miktarını azaltır.
R-YGB ameliyatı, mideyi baypas etmek ve yiyeceklerin ince bağırsaktan geçmesini sağlamak için kullanılan cerrahi bir işlemdir. Bu, yiyecek ve suyun ince bağırsaktan emilebilecekleri kalın bağırsağa geçmesine izin verir.
Gastrik Bypass (R-YGB) Ameliyatı Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Obezitesi olan hastaları tedavi etmek için kullanılabilen cerrahi bir prosedürdür. Midenin bir kısmının veya tamamının çıkarılmasını içerir ve obezite nedeniyle normal yemek yiyemeyen hastalarda yaygın olarak Gastrik bypass kullanılır.
Bu ameliyat, obezite, şeker hastalığı veya kilo alıp yüksek tansiyona neden olabilecek diğer hastalıkları olan hastalarda kullanılır. Obezite ve tip 2 diyabet hastalığı için kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Gastrik Bypass (R-YGB) Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Laparoskopik yöntem ile yapılan bir ameliyattır ve günümüzde robotik cerrahi ile de işlem yapılması mümkündür. 1 cm çapta 4 ila 6 delikten işlem yapılır ve midenin küçültülmesi sağlanır. İşlemde mide ikiye ayrılır ve bir kısmının 12 parmak bağırsağının ortasına bağlanması sağlanır. Yapılan bu işlem sayesinde daha az gıda ile doyulması sağlanır.
Gastrik Bypass Tipleri Nelerdir?
Operasyon farklı yöntemler ile yapılabilir. Bu yöntemlerden ilki Roux en Y Gastrik Bypass olarak adlandırılıyor. Günümüzde oldukça fazla kullanılan bir yöntemdir. Aynı zamanda diğer yöntem ise mini gastrik bypass olarak adlandırılıyor. Kilo verme mekanizması açısından incelendiğinde her iki yöntem de aynı mekanizmaya sahiptir. Hangisinin uygulanacağına doktor tarafından karar verilir.
Gastrik Bypass Ameliyatının Riskler Nelerdir?
İşlemde diğer birçok mide ameliyatı ile benzer olarak kanama, enfeksiyon riskleri olabilir. Aynı zamanda bağırsak tıkanıklığı problemi de olabilir. Ciddi bir risk olarak ise mide ile ince bağırsak arasında sızıntı olabilir ve bu durumda ikinci bir ameliyat gerekebilir. Ancak belirtilen bu riskler düşük ihtimalle sahiptir ve uzman bir cerrah tarafından operasyon yapılması riski minimuma indirir.
Gastrik Bypass Ameliyatı Hangi Hastalar İçin Uygundur?
Mide baypas ameliyatı obezite tedavisi için bir prosedürdür. Kilo vermenin ve kalp hastalığı ve diyabet riskinizi azaltmanın çok etkili bir yoludur. Obezite ve tip 2 diyabetli kişilerin bundan faydalanabilmesi mümkündür. Ameliyat kilo vermelerine ve yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir. Gastrik bypass özellikle şiddetli obezitesi olan hastaları tedavi etmek için kullanılan bir prosedürdür.
Gastrik By-Pass Ameliyatı Sonrası Hastanede Ne kadar Süre Kalınır?
Ameliyattan sonra hastanede kalış süresi, hastanın cerrahi işlemden sonra ne kadar çabuk iyileştiğine bağlıdır. Genel olarak operasyon için ilk iyileşme süresi yaklaşık 3 – 4 gündür, ancak bazı hastalar için gerekli olması halinde daha uzun süre hastanede kalmak gerekebilir. Ne kadar süre hastanede kalınacağı ön muayenede belirlenir. Bu konuda hastaya muayene sırasında gerekli bilgi verilir.
Gastrik By-Pass Ameliyatı Sonrası Ağır Kaldırılabilir Mi?
Hastalar, ameliyat sonrasında bazı şeylere dikkat etmelidir. Bunlardan birisi de ağır kaldırmadır. Özellikle belirli bir süre ağır yük kaldırmaktan uzak durulması gerekir. Genel olarak bu süre 6 hafta olarak belirlenmiştir. 6 hafta boyunca herhangi bir ağır yük kaldırmamak kişinin iyileşme sürecinin daha rahat olması için önemlidir.
Gastrik By-Pass Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Otomobil Kullanılabilir?
İnsanların en fazla merak ettiği konulardan bir tanesi operasyondan sonra ne zaman araba kullanılabileceğidir. Ameliyattan sonra 2 hafta boyunca araç kullanılmamalıdır. Ancak yürüyüş yapma veya merdiven çıkma gibi konularda herhangi bir engel bulunmuyor. Aynı zamanda duş almanızda da herhangi bir sakınca yoktur. Bunlara dikkat etmek önemlidir.
Gastrik By-Pass Ameliyatı Sonrası İşe Ne Zaman Dönülür?
Hastanın işe dönme zamanı, yaptığı işe göre değişkenlik gösterebilir. İşleri nispeten sakin ve fiziksel olarak çok yorucu olmayan kişiler 2 ila 3 hafta sonra işe dönebilir. Ancak fiziksel olarak daha yoğun ve ağır işlerde çalışan kişilerin 6 ila 8 hafta kadar beklemesi gerekir. Bu sürelerin ardından işe dönmede herhangi bir sakınca yoktur.
Gastrik By-Pass Ameliyatında Kilo Verme Ne Zaman Başlar?
Kişi, ameliyattan sonra kademeli bir şekilde kilo verir. Genel olarak ilk aylarda en fazla kilo kaybedildiği söylenebilir. Daha sonra ise süreç 1 buçuk ve 2 yıl arasında sürer. Bu süreçte fazla kilolardan %80’e kadar kurtulmak mümkün olur. İlk aylardan sonra hastada belirgin kilo kayıpları meydana gelir. Sürecin ardından büyük oranda kilo verme durumu söz konusudur.
Gastrik By-Pass Ameliyatı Sonrasında Beslenmede Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hastalar günde en az 3 öğün yemek yemelidir ve iyi bir şekilde beslenmelidir. İlk 2 hafta sıvı ve püre şeklinde tüketim yapılmalıdır. Günde 6 ila 8 bardak sıvı tüketilmelidir. Basit şeker olarak adlandırılan tatlılar, kesme şeker gibi ürünlerden uzak durulmalıdır. Protein yeterli düzeyde alınmalıdır. Aynı zamanda yumuşak yiyeceklerin tüketilmesi önemlidir.
Gastrik By-Pass Ameliyatı Sonrasında Hangi Besinlerden Uzak Durulmalıdır?
Ameliyat sonrasında belirli bir süre birtakım besinlerden uzak durmak gerekir. Özellikle saf et ve pirinç bunlardan bazılarıdır. Taze ekmek de bu besinler arasındadır. Aynı zamanda greyfurt, portakala ve benzeri meyveler de bir süre tüketilmemelidir. Lifli meyvelerden de uzak durmak gerekiyor. Bu konuda uzman hekim tarafından gerekli bilgiler verilecektir.
Gastrik By-Pass Ameliyatından Sonraki Haftalar Neler Yenmelidir?
Operasyondan sonraki haftalar için uzman bir diyetisyen ya da hekim tarafından program hazırlanabilir. Bu kapsamda da hastalar, gastrik bypass sonrasında yemeleri gereken şeylere dikkat edebilir. Özellikle ilk hafta sıvı odaklı beslenme sağlanır. İkinci hafta çorba gibi şeyler tüketilirken üçüncü haftalarda yemekler püre şeklinde tüketilir. 6. Haftadan sonra yavaş yavaş normal beslenme düzenine geçiş yapılır.
Gastrik By-Pass Ameliyatından Sonra Kabızlık Yaşanır Mı?
Ameliyat sonrasında tüketilecek besinler değiştiği için kişinin bağırsak alışkanlıklarında bazı değişkenlikler olabilir. Özellikle ilk zamanlarda tuvalet ihtiyacının 2-3 gün arasında değişmesi normaldir. Kişinin kabızlık gibi bir sorun yaşamaması için öğünlerin arasında sıvı tüketimi yapmaya özen gösterilmelidir. Aynı zamanda doktor tarafından tavsiye edilen yiyeceklerin tüketilmesine de önem verilmelidir.
Gastrik By-Pass Ameliyatından Sonra Yaşanan Dumping Sendromu Nedir?
Doktorlar, hastanın sağlığı için iyi olan çok fazla yemek yememesini ve bol su içmesini önerir. İlk 2 hafta boyunca sıvı beslenmek önemlidir. Aynı zamanda sonraki 3 ay diyetisyen yardımı almak faydalıdır. Gastrik bypass ameliyatından sonra kişi yediği şeylere dikkat etmelidir. Hastanın gıda alımını kontrol edebilmesi ve herhangi bir kilo alımından kaçınabilmesi gerektiğini akılda tutmak önemlidir.
Gastrik Bypass Ameliyatı Fiyatları 2023
Ameliyat için geçerli olan fiyatlar değişkenlik gösterebilir. Bu konuda en önemli etkenlerden bir tanesi hangi ameliyat yönteminin uygulanacağıdır. Aynı zamanda kişinin beklentilerine göre yapılacak hizmetlere ve operasyonu yapacak cerrah tecrübesine göre de fiyatlar değişir.
Fiyat bilgisi için gastrik bypass ameliyatının yapılacağı hastaneden ve sağlık merkezinden bilgi alınabilir. Gastrik bypass ameliyatı fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.