İmplant Diş Tedavisi Nedir?

İmplant diş tedavisi, eksik dişlerin yapay diş implantı ile değiştirilmesi işlemidir. Bu prosedür tipik olarak üst veya alt çenedeki eksik dişleri değiştirmek için kullanılır.

Dental İmplantlar, cerrahi olarak çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. İmplantlar titanyum veya çeşitli alaşımlardan yapılır ve bir veya daha fazla eksik dişin yerini alacak şekilde tasarlanmıştır.

İmplant Diş Kimler İçin Uygundur?

Diş implantları, dişeti hastalığı, travma veya diğer nedenlerle dişlerini kaybetmiş kişiler için uygundur. Ortodontik nedenlerle diş çektirmiş kişiler için de uygundurlar. Genel olarak implant diş tedavisi için uygun olmayan kişiler arasında sağlıklı dişlerin çıkarılmasını içeren ağız cerrahisi geçirmiş olanlar, periodontal hastalığı olanlar ve ağız kanseri öyküsü olanlar bulunur.

İmplant Diş Faydaları Nelerdir?

İmplant diş tedavisinin faydaları, diş kayıplarına uzun vadeli bir çözüm olması ve eksik dişleri tamamlamanın en doğal yolu olmasıdır. Aynı zamanda ağzınızın doğal şeklini geri kazanmanın bir yoludur, bu da kendinizi daha güvende hissetmenizi sağlayabilir. Çoğu durumda, diş implantları tek bir dişi değiştirmek için kullanılır, ancak birden fazla dişi değiştirmek için de kullanılabilirler.

İmplant Diş Yaptırmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Dental implant tedavisinden önce şunlara dikkat etmek önemlidir
  • Sağlığınız iyiyse implant tedavisini düşünebilirsiniz
  • Dental implant tedavisi duruma göre pahalı olabilir ve aldığınız tedavinin türüne göre değişiklik gösterebilir
  • Diş implantınızın yeri, tedavi ile kendinizi rahat hissetmeniz için geçen süreyi belirleyecektir.
  • Sigara ve ilaç kullanımına dikkat edilmelidir
  • Doktor talimatlarına uyulmalıdır

İmplant Diş Tedavisi Kaç Aşamadan Oluşur?

Dental implant uygulaması üç aşamadan oluşur. İlk olarak, diş hekimi implantı yerleştirmek için dişte küçük bir delik açacaktır. İkinci aşama implantın yerleştirilmesidir. Üçüncü aşama, implantın üzerine bir kuronun yerleştirilmesidir.

Bu üç aşamanın tamamlanması ile implant diş tedavisi gerçekleştirilir. Belirmek gerekir ki bunlar temel aşamalardır. Kişiye uygulanan tedaviye göre farklı uygulamalar da yapılabilir.

İmplant Neden Tercih Edilmeli?

Diş implantları, eksik dişlerin yerine kullanılabilecek bir tedavi seçeneğidir. İmplantlar, cerrahi olarak çene kemiğine yerleştirilen ve ardından vidalarla çene kemiğine bağlanan metal postlardır. Bu, yapay bir dişi veya takma dişi desteklemelerini sağlar.

Diş implantları, köprüler, bölümlü protezler veya hareketli protezlerden daha doğal görünümlü dişlerin değiştirilmesine izin verdiği için tercih edilmelidir. İmplantlar ayrıca köprülerden daha dayanıklıdır ve estetik görünür.

Diş İmplantının Sağladığı Yararlar Nelerdir?

İmplant diş tedavisinin faydaları, implantın diş değiştirmeye kalıcı bir çözüm olması ve yıllarca sürebilmesidir. Genel olarak faydaları şunlardır:

  • Daha iyi bir ağız sağlığı
  • Daha iyi yaşam kalitesi
  • Ağız hijyeni yapma becerisinde artış
  • Ağız görünümün ve gülüşün daha iyi olması

Günümüzde birçok kişi tarafından tercih edilen ve diş hekimleri tarafından önerilen bir tedavidir.

İmplant’ta Ağrı veya Acı Olur Mu?

Tedavi sırasında hasta ağrı ve acı hissetmez. Çünkü diş hekimi tarafından lokal anestezi sonrası implant tedavisi uygulanır. Yani işlem ağrısız gerçekleşir.

Diş İmplantı Ne Kadar Sürer?

Diş implant tedavisi yaklaşık 30 dakika ile 90 dakika arasında sürer. Bu süreçte hastaya lokal anestezi yapılır ve ardından implant yerleştirilir.

İmplant çene kemiğine bazı vidalarla tutturulur ve ardından diş hekimi implantı yerinde tutacak bir taç takar. Ne kadar fazla implant yapılacağına göre implant diş tedavisi süresi daha kısa ya da daha uzun olabiliyor. Doktor tarafından hastaya bu konuda gerekli bilgi verilir.

Diş İmplantı Yaptırdıktan Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Dental implant tedavisinden sonra, hastaların implantları izlemek ve gerekli ayarlamaları yapmak için takip randevuları planlaması gerekecektir. Diş implantınız yerleştirildikten sonra, bir evde bakım planı izlemeniz istenecektir. Bu, dişlerinizi fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı ve ayrıca bir gargara kullanmayı içerecektir. Ayrıca her yemekten sonra yumuşak bir diş fırçası ve dil temizleyici kullanmanız istenecektir.

İmplant Diş Tedavisi Fiyatları 2023

Dental implant fiyatları implantın tipine, gereken diş tedavisinin tipine ve diş hekimi veya kliniğe göre belirlenir. Çoğu implant, diğer metallerden daha pahalı olan titanyumdan yapılır.

İmplantlar için gereken diş çalışmaları da implant tipine göre değişir. İmplantlar sigorta kapsamında değildir, bu nedenle hastalar kendileri ödemek zorundadır. Kaç diş için işlem yapılacağına göre fiyat değişir. İmplant diş tedavisi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.

Diş İmplantı Her Hastaya Uygulanabilir mi?

Diş implantları, hemen hemen herkes için kullanılabilecek, eksik dişler için popüler bir tedavidir. İşlem genellikle kısa bir iyileşme süresi ile lokal anestezi altında yapılır. Özellikle dişleri eksik ve kemik yapısı uygun olan kişilerde kullanılabilir.

İmplant diş tedavisi bazı istisnai durumlarda uygulanamaz. Uzman bir diş hekimi muayenesi ardından implant diş tedavisi için kişinin uygunluk durumu kontrol edilir. Diş hekimi ile yapılan görüşme sonrasında da uygun olunması halinde istenen zamanda tedaviye başlamak mümkündür.

Diş İmplantı Kayıp Edilen Her Diş için Gerekir mi?

Diş implantları eksik dişlerin yerine kullanılır. Diş protezini desteklemek için çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilen metal direklerdir. İmplantlar, doğal dişlerin yerine kullanılabilmesi için proteze stabilite ve destek sağlar.

Her kaybedilen diş için implant tedavisi gerekli değildir. Sadece diş uzun süre kayıp olduğunda ve dişin etrafındaki kemik bir köprüyü destekleyemeyecek kadar ince olduğunda gereklidir. Yani bazı durumlarda diş implantı en iyi tedavi seçeneği olmayabilir.

Diş İmplantını Vücudun Kabul Etmemesi Mümkün müdür?

Diş implantı yaptırmak isteyen kişilerin en fazla merak ettiği konulardan bir tanesi vücudun implantı kabul etmeme ihtimalinin olup olmadığıdır. Belirtmek gerekir ki doku reddi gibi bir durum söz konusu değildir.

Ancak implantın kemik ile birleşmemesi gibi bir durum olabilir. Bunun nedeni olarak ise farklı sebepler mevcuttur. Hastanın ağız hijyenine yeterli önemi vermemesi, iyileşme sürecinde enfeksiyon meydana gelmesi, alkol ve sigaranın yoğun tüketimi gibi nedenlerle böyle bir durum oluşabilir. Bu gibi durumlarda uzman diş hekiminden yardım alınmalıdır.

Diş İmplantı Sonrasında Beslenme Nasıl Olur?

Dental implant tedavisinden sonra, vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olmak için sağlıklı bir diyet yemek ve bol su içmek önemlidir. Diyet, birçok meyve ve sebzeyi ve dişler için iyi olan diğer yiyecekleri içermelidir.

Bol su içmek önemlidir çünkü ağzınızdaki toksinleri atmaya yardımcı olur. Aynı zamanda implant diş tedavisi sonrası çok sert olan besinlerden uzak durmak ve çok sıcak ya da çok soğuk içecek/yiyecek tüketmemek gerekir.

Diş İmplantı Sonrasında Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?

Dental implant yerleştirildikten sonra her yemekten sonra ağız temizlenmeli ve kurutulmalıdır. Gazlı bez ile kurulama ve silme tercih edilebilir. Diş fırçası ve ipi kullanırken dikkatli olmak ve sert hareketler yapmamak gerekir. Özellikle tedavi sonrası ilk 2 gün ağız içinde baskı oluşturacak hareketlerden kaçınmak çok önemlidir.

Diş İmplant Uygulaması Çok Can Yakıyor Mu?

İşlem lokal anestezi altında uygulandığı için operasyon sırasında hastanın canı yanmaz. Sadece ufak rahatsızlıklar söz konusu olur. Tedavi sonrası lokal anestezi etkisi geçince hafif ağrılar meydana gelebilir. İmplant diş tedavisi bunlar haricinde ağrısız bir işlemdir.