Kemik Grefti Nedir?
Kemik grefti, çenede meydana gelen kemik kaybı durumunda tedavi amacı ile uygulanan bir yöntemdir. Aynı zamanda çene kemik yetersizliği olması durumunda da bu tedavi yöntemine başvurulur. Diş ve çene cerrahisi alanında sık kullanılan bir uygulama olması ile ön plana çıkar.
Dişler, ağız içerisinde sıralanır ve çene kemiği üzerinde yer alır. Dişlerin kaybedilmesi birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bu sorunlar ise çene kemiğinde zayıflama gibi durumlarla bağlantılı olabilir.
Aynı zamanda çene kemiğinin zayıflaması nedeni ile diş eti problemleri de yaşanabiliyor. Bunlar ve benzeri sorunları hem önlemek hem de ortadan kaldırmak için kemik grefti yapılabilir.
Uygulama, genel olarak implant tedavisi yaptıracak kişiler için sık tercih edilir. Aynı zamanda çene kemiğinde problem olanlar için de idealdir. Diş eti problemleri, kemik kaybı gibi durumlarda yaygın olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Kemik Grefti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi, alanında uzman bir diş hekimi tarafından detaylı bir prosedür uygulanarak yapılır. Kemik tozu kullanılarak yapılan tedavide genel olarak otojen kemik greftleri tedavisi tercih edilir. Tedaviyi açıklamak gerekirse kişinin ağzındaki sağlıklı dokulardan parça alınması ve daha sonra bu dokuların hasta olan bölgelere transfer edilmesi olarak açıklanabilir.
Dokular hastanın kendisinden alındığı için de olumsuz bir durum ortaya çıkması ya da uyuşmazlık söz konusu değildir. Eğer implant tedavisinde çene kemiği yeterli değilse otojen kemik greftine ihtiyaç duyulması yaygın bir durumdur.
Kemik greftinin uygulanması için hastaya lokal anestezi yapılır. Aynı zamanda gerekli olması halinde doktor tarafından sedasyon uygulamalarına başvurmak da tercih edilebiliyor. Eğer hastanın herhangi bir kronik rahatsızlığı varsa buna göre planlama yapılır ve tedavide değişiklikler olabilir.
Bununla birlikte ufak bir alanda kemik grefti tedavisi gerekli ise aynı gün içerisinde implant yapmakta herhangi bir sakınca yoktur. Tabi ki buna karar verecek olan kişi uzman diş hekimidir.
İmplant tedavilerinde çene kemiği çok önemli bir unsurdur. Bu kapsamda da doktorlar tarafından genel olarak implant öncesinde çene kemiğinin yeterli olup olmadığı incelenir. Eğer inceleme sonrasında hastanın çene kemiği greftine ihtiyaç olduğuna karar verilirse prosedür planlanır ve uygulanır.
Çene Kemiği Tozları Hangi Durumlarda Kullanılır?
Çene kemiği tozları genel olarak çenedeki kemiğin yetersiz olması durumunda kullanılır. Aynı zamanda kemiğin işlevini yitirmesi ve herhangi bir uygulama için gerekli olması halinde de kullanımı yapılır.
Yani kemik yetersizliği olması ya da kemik kaybı yaşanması durumunda kemiz tozlarının kullanımı gerçekleştiriliyor. İmplant uygulamasında maddenin kemiğe yerleştirilmesi söz konusudur. Eğer çene kemiği yeterli değilse veya sağlam değilse bu durumda implant uygulaması sağlıklı ve doğru bir şekilde yapılamaz.
İşte bunu önlemek içinse çene kemiği tozları ile sağlam bir kemik yapısı oluşturulur. Aynı zamanda diş çekimi yapıldıktan sonra diş çekilen yerin sorunsuz bir şekilde iyileşmesi için de çene kemiği tozu kullanımı yapmak mümkündür.
Çene kemiği tozları günümüzde yaygın olarak kullanılıyor. En sık kullanım yapılan alanlardan birisi ise kist çıkarılması durumunda herhangi bir bölgede meydana gelen kemik kayıplarının giderilmesidir. Çenede böyle bir kayıp olması durumunda çene kemiği tozları oldukça kullanışlı ve etkili bir yöntem olarak tercih ediliyor.
Kemik Grefti Tedavisi Sonrası Dikkat Edilecekler
Tedavi sonrasında hastaların bazı konularda dikkatli olması gerekir. İşlemin ve iyileşme sürecinin sorunsuz olması için diş hekiminiz tarafından size verilen tavsiyelere uymanız önemlidir. Aynı zamanda kullanmanız gereken ilaçlar olması durumunda bunları aksatmadan kullanmaya da özen göstermelisiniz.
Kemik greftinden sonra kişinin uygulama bölgesinde şişlik olması normal bir durumdur. Aynı zamanda bazı ağrılar da meydana gelebilir. Bu şişliklerin giderilmesi ve ağrıların dinmesi için doktorunuz tarafından yazılan ilaçları kullanmanız gerekiyor. Aynı zamanda belirtmek gerekir ki kemik grefti sonrasında uygulama bölgesinin hijyenine ve bakımına da dikkat etmek gerekiyor.
Hijyene ve bakıma dikkat edilmemesi, enfeksiyonlara ve diş problemlerine yol açabilir. Genel olarak tedavi üç ay kadar bir sürede istenen kemik yoğunluğunu sağlayabiliyor. Ardından ise hastanın çene kemiği seviyesi istenen düzeye gelir. Böylece implant ve benzeri tedaviler doğru bir şekilde uygulanabilir.
İmplant Tedavilerinde Ne Zaman Kemik Grefti Tedavisine Başvurulur?
Kaybedilen dişlerin yerini doldurmak için implant tedavisi oldukça yaygın tercih edilen bir tedavidir. Bu tedavi yönteminde implantın çene kemiğine vidalanması durumu söz konusudur. Daha sonra ise protez dişin üzerine yerleştirilmesi sağlanır.
İmplant tedavisinin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için hastanın çene kemiklerinin hem yeterli düzeyde olmasına hem de sağlam olmasına ihtiyaç duyulur. Bu kapsamda da çene kemiği yapısının istenen düzeyde olmasına ihtiyaç duyulur.
Eğer doktor tarafından yapılan muayene sonrasında çene kemiğinin yeterli olmadığı görülürse kemik grefti tedavisine başlanır. Özellikle implant tedavisi yapılacak olan bölgede diş kaybının uzun bir süre önce yaşanması durumunda çene kemiğinin yeterli olmaması yaygın bir problemdir. Bu durumda kemik greftine başvurularak sorunun giderilmesi sağlanır.
İmplant öncesinde kemik greftine ihtiyaç duyulması halinde daha uzun bir tedavi süreci gerekli olabilir. İlk olarak uzman diş hekimi tarafından detaylı bir muayene gerçekleştirilir.
Ardından kemik eksikliği olduğu tespit edilir ise kemik greftinin yapılması gerektiğine karar verilir. Bununla birlikte çene kemiğinin implant için yeterince güçlü olmaması durumunda da öncesinde tedavi uygulanır. Çene kemiği tozu ile tedavi oldukça yaygındır.
Kemik Grefti Tedavisi Sonrası Güçlü Dişler
Kemik kayıpları, oldukça önemli bir sorun haline gelebilir. Özellikle diş uygulamalarında çene kemiğinin istenen düzeyde ve sağlamlıkta olmaması durumunda işlem yapılması mümkün olmayabilir. Bu kapsam da kemik greftine fazlasıyla ihtiyaç duyulur.
Kemik greftinin birçok diş uygulaması için faydası büyüktür. Tedaviden sonra farklı diş tedavileri daha iyi bir şekilde yapılabilir. Bu sayede de hastaların daha güçlü dişlere sahip olması mümkün olur. Hem güçlü hem de güzel bir diş yapısı ve görünümü için kemik greftinin önemi oldukça büyüktür.
Dişe Kemik Tozu Uygulaması Ne Kadar Sürer?
Dişe kemik tozu uygulanması değişken sürelerde tamamlanır. Ne kadar büyük bir alana veya kaç tane diş için kemik tozu uygulandığına göre uygulama süresi değişkenlik gösterir. Genel olarak kısa süren bir tedavidir.
Ortalama 15 dakika ila 1 saat arasında değişen bir süre söz konusudur. Ancak bu sürenin değişebileceğini bilmek gerekir. Uzman bir diş hekimi tarafından kısa sürede kemik grefti veya dişe kemik tozu uygulaması gibi işlemler yapılabilir. İyileşme sürecinin ardından ise diğer diş ve çene tedavileri sorunsuz bir şekilde uygulanabilir.
Kemik Grefti Fiyatları 2023 Ne Kadar?
Kemik greftinde fiyatlar çeşitli unsurlara bağlı olarak değişiyor. Genel olarak en önemli konulardan bir tanesi ne kadar büyük bir alanda uygulama yapılacağıdır. Aynı zamanda işlemin yapıldığı klinik ve tedaviyi yapacak olan diş hekimi de fiyatlar üzerinde etkilidir.
Bu doğrultuda muayene sonrasında doktorunuzdan fiyat bilgisi alabilirsiniz. Belirtilen unsurlar doğrultusunda kemik grefti tedavisinin fiyatları değişebilir ve her hasta için farklı fiyatlar söz konusu olabilir. Kemik grefti fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.