Mide Kelepçesi Nedir?
Mide kelepçesi, yiyecek ve suyun mideye girmesini durdurmak için mideye küçük bir kelepçe yerleştirilmesini içeren cerrahi bir prosedürdür. Prosedür, mideye yiyeceklerin girmesini önlemek için mideye yerleştirilen bir cihaz olan bir mide kelepçesi kullanılmasını içerir.
Cerrahın mideyi kelepçelemesine izin veren cerrahi bir prosedürdür. Kelepçe, yiyeceklerin mideye girmesini ve mide ekşimesine, hazımsızlığa veya kusmaya neden olmasını önlemek için tasarlanmıştır.
Kelepçe, yiyeceklerin mideye girmesini ve mide ekşimesine, hazımsızlığa veya kusmaya neden olmasını önlemek için tasarlanmıştır. Obezite için etkili bir tedavi yöntemidir.
Mide Kelepçesi Nasıl Kilo Verdiriyor?
Mide kelepçeleri kilo vermek için kullanılabilen bir üründür. Kilo verme programlarında yaygın olarak kullanılır ve hastanelerde de yaygın bir işlemdir. Ancak, kilo vermek isteyenler için uygunluk gerekir. Mide kelepçesi adı verilen küçük bir üründür kullanımını içeren bir prosedürdür.
Mide bandı (GB), mideden ince bağırsağa yiyecek ve sıvı akışını kısıtlamak için mideye küçük bir kelepçenin yerleştirildiği cerrahi bir prosedürdür. Obezite gibi aşırı sorunları olan insanları tedavi etmek için kullanılır. Mide bandı, herhangi bir zamanda yenebilecek yiyecek miktarını kısıtlar ve kilo vermeye yardımcı olur.
Mide Kelepçesi Nasıl Takılıyor, Ameliyat Süreci Nasıl İşliyor?
Ameliyat sırasında hastanın rahat olması ve herhangi bir ağrı hissedilmemesi için genel anestezi uygulanır. Mide kelepçesinin takılması için ortalama 1 saat süre yeterlidir. Karın bölgesinin hijyeni sağlandıktan sonra ufak bir kesi açılır. Buradan mide bağlantı noktasına ve yemek borusuna ulaşılır.
Mide kelepçesinin laparoskopik cerrahi yöntemi ile bu bölgeden birkaç santim ileriye takılması sağlanır. Kelepçenin altındaki balon şişirilerek belirli oranda bölgenin kaplanması sağlanıyor. Bu baloncuk sayesinde mideye daha yavaş besin iletimi ve tokluk hissi sağlanır.
Mide Kelepçesi Kimlere Uygulanır?
Mide kelepçeleri, gıda akışını durdurmak için kullanılan tıbbi bir üründür. Obezite ve diğer metabolik bozuklukların tedavisinde kullanılır. Mide, on iki parmak bağırsağı veya ince bağırsağa uygulanabilir. Mide kelepçesi, obeziteden muzdarip insanları tedavi etmek için kullanılan cerrahi bir prosedürdür.
Gıda alımını kısıtlayarak hastanın ağırlığının azaltılmasına yardımcı olur. Vücut kitle indeksi en az 40 olan obezite hastalarının bu uygulamadan yararlanması mümkündür. Aynı zamanda belirtmek gerekir ki kişinin 18 – 65 yaş aralığında olması gerekir.
Mide Kelepçesi Nasıl Takılır?
Hastalara mide kelepçesini takmak için önce genel anestezi uygulanır. Bu hem hastanın acı çekmesini engeller hem de hekimlerin daha kolay işlem yapmasına imkan verir. Karın bölgesi temizlendikten sonra ufak bir kesi açılır ve bu kesiden yemek borusu ile mide bağlantısına ulaşılması sağlanır.
Birkaç santim yukarısına ise kelepçe takılır. Alt tarafta ise kelepçeye bağlı olan bir baloncuk vardır ve mideye dolu hissiyatı sağlar. Mideye besin iletiminin de daha yavaş olmasını sağlar.
Mide Kelepçesi Sonrası Süreç
Mide kelepçesinden sonra hastanın dikkat etmesi gereken etkenler vardır. Özellikle yeme içme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerekir. Kişinin hem sağlıklı beslenmesi hem de mideyi yormayacak yemekler tüketmeye özen göstermesi gerekir.
Zayıflama için uzman bir diyetisyen ile program hazırlanması faydalı olabilir. Öğünlerle birlikte içecek içilmemelidir. Ara öğünlerden ve aynı zamanda atıştırmalıklardan uzak durulması gerekir. Doktor kontrollerinin aksatılmaması da önemli bir konu olarak ön plana çıkar.
Mide Kelepçesi Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?
Mide kelepçeleri, mideyi kontrol etmeye ve genişlemesini önlemeye yardımcı olan cerrahi bir prosedürdür. Prosedür, mide duvarının bir kısmını kıstırmak ve genişlemesini önlemek için kullanılan mideye küçük bir kelepçe yerleştirmeyi içerir. 18-65 yaş arasında olan obezite hastalarına uygulanabilir.
Kişinin vücut kitle indeksi en az 40 olmalıdır. Vücut kitle indeksinin 35-40 olduğu kişilerde ise fazla kilo durumunun çeşitli hastalıklara neden olması durumunda mide kelepçesi kullanılabilir. 18 yaş altı kişilerde ise hem bütün kriterlere uyulması hem de ebeveyn onayı gereklidir.
Mide Kelepçesi Sonrası Hasta Nasıl İzlenir?
Operasyon sonrasında hastanın durumu takip edilir ve bu sayede de herhangi bir olası sorunda hemen müdahale edilebilir. Aynı zamanda kişinin kilo verme konusunda ne kadar başarılı olduğu gözlemlenir ve gerekli olması halinde beslenme programları düzenlenir.
Mide kelepçesi operasyonundan sonra 1 – 2 gün hastanede kalınması gerekiyor. İlk 6 ay boyunca ise ayda bir kez kontrole gidilmelidir. Devamında ise 3 ayda bir kontrole gitmek gerekir.
Mide Kelepçesi Riskleri ve Olası Komplikasyonlar Nelerdir?
Genel anestezi altında uygulanan cerrahi bir operasyondur. Bu kapsamda belirtmek gerekir ki bütün cerrahi operasyonlarda olduğu gibi mide kelepçesinde de çeşitli risk ve komplikasyonlar vardır. Ancak risk oranı oldukça düşüktür. Kusma, saç dökülmesi, kabızlık gibi geçici yan etkiler söz konusu olabilir ve kolayca tedavi edilebilir.
Aynı zamanda özel riskler olarak mide ülseri gelişimi, kelepçeden kaynaklı olarak mide duvarının tahriş olması, enfeksiyon meydana gelmesi, mide kelepçesinin kayması gibi komplikasyonlar da meydana gelebilir.
Bunların oluşma riski düşüktür. Operasyon, alanında uzman bir cerrah tarafından steril ameliyathane ortamında yapılarak güvenilir bir şekilde uygulandığından güvenilirdir ve yüksek oranda başarı sağlar.
Mide Kelepçesi Ameliyatı Fiyatları 2023
Mide kelepçesinde farklı fiyatlar söz konusudur. Bu kapsamda fiyatlara etki eden birçok farklı unsur bulunuyor. En önemli unsurlardan bir tanesi operasyonun hangi sağlık merkezinde veya hastanede yapıldığıdır.
Operasyonu yapacak olan cerraha ve hastanın ihtiyaç duyduğu uygulamaya göre farklı fiyatlar söz konusu olabilir. Fiyat konusunda bilgi almak için sağlık merkezi ya da hastane ile iletişime geçilebilir. Mide kelepçesi ameliyatı fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.
Mide Kelepçesi Çıkarıldıktan Sonra Hangi Ameliyatlara Dönülebilir?
Mide bandının çıkarılmasının ardından işlemin başarısız olması halinde farklı ameliyatların alternatif olarak uygulanması mümkündür. Güvenilir bir alternatif ameliyat olarak gastrik bypass örnek gösterilebilir.
Genel olarak mide kelepçesi revizyon prosedürü olarak tüp mide, gastrik bypass, duodenal switch ve benzeri obezite cerrahisi operasyonları tercih edilebilir. Bu prosedürler alternatif olarak uygulanabilir.
Mide Kelepçesinin Ne Zaman Çıkarılması Uygundur?
Kelepçenin çıkarılması için uygun zaman değişebilir. Genel olarak yetersiz kilo kaybı olması durumunda mide kelepçesinin erken çıkarılması gerekebilir. Aynı zamanda band erozyonu olduğu zaman da çıkarılabilir.
Bununla birlikte hastanın, istenen kilo kaybını yapması ve sağlığını kazanması durumunda da kelepçenin çıkarılması uygun olur. Bu kapsamda ne zamana çıkarılacağına doktor tarafından karar verilir ve kontroller ile takip edilir.
Mide Kelepçesinin Çıkarılma Ameliyatı Nasıl Olur?
Ameliyatın nasıl yapıldığına bağlı olarak kelepçenin çıkarılması da değişebilir. İlk ameliyatı laparoskopik olarak yapılan kişilerde aynı şekilde çıkarılması sağlanır. Mide kelepçesinin çıkarılması genel olarak hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşir. Migrasyon olması, karın içine fazla yapışması gibi durumlarda çıkarılma süresi uzayabilir.
Mide Kelepçesi Çıkarıldıktan Sonra Tekrar Kilo Alınır Mı?
Mide kelepçesinin çıkarılmasının ardından kişinin beslenme düzenine dikkat etmesi ve sağlıklı beslenmesi önemlidir. Aynı zamanda belirtmek gerekir ki egzersizler ile de süreç desteklenebilir.
Eğer kelepçenin çıkarılmasından sonra hasta beslenme düzenine dikkat etmez ve sağlıksız beslenirse tekrardan kilo alabilir. Bu nedenle mide kelepçesi çıkarıldıktan sonra tekrara kilo almamak için doktor talimatlarına uyulmalı, beslenmeye dikkat etmeli ve spor yapılmalıdır.