Ortodonti Nedir?

Ortodonti, dişlerin tedavisi ve dişlerin dizilimi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Diş cerrahisi olarak da bilinir. Dişlerin ve çenelerin tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği dalı olarak tanımlanabilir. Diş hekimliğinin en önemli dallarından biridir.

Diş çürüğü, diş eti hastalığı ve diğer ağız sağlığı sorunları gibi diş problemlerinin önlenmesini ve düzeltilmesini içerir. Diş cerrahisi olarak da bilinir. Diş bakımının önemli bir parçasıdır ve insanların yaşamları üzerinde büyük etkisi vardır.

Genel olarak ortodonti, diş problemlerinin tedavisi ve önlenmesi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Çok karmaşık bir alandır ve çok fazla bilgi ve deneyim gerektirir.

Sorunlar Nasıl Tedavi Edilir?

Ortodontik problemler tüm dünyada yaygın bir problemdir. Her yaştan insanı etkilerler ve birçok farklı faktörden kaynaklanabilirler. Ortodontik problemlerin tedavisi kolay değildir ve acı verici olabilir.

Ortodontik tedavi sadece dişlerle ilgili olmayıp ağız, çene, dil ve vücudun diğer kısımlarını da kapsar. Diş çürüğü, diş eti hastalığı ve hatta diş telleri gibi birçok faktörden kaynaklanabilirler. Diş çürüğü ortodontik problemlerin en sık nedenidir. Dişlerinizi düzenli fırçalamak ve dişlerinizi düzenli olarak diş ipi kullanmakla önlenebilir.

Diş eti hastalığı da ortodontik problemlerin yaygın bir nedenidir. Yeterli su içmek, dişlerinizi florürlü diş macunu ile fırçalamak ve şeker içeriği yüksek gıdaları (şeker gibi) yemekten kaçınmak gibi iyi hijyen alışkanlıkları uygulayarak önlenebilir.

Ortodontik problemler diş teli veya protez ile tedavi edilebilir. Eksik dişleri yerine koymak ve fonksiyonlarını yerine getirmek için protezler kullanılır.

Ortodonti Tedavileri Her Yaşta Yapılabilir mi?

Ortodontik tedaviler her yaşta yapılabilir. Bunun nedeni ortodontik tedavilerin sadece dişlerle ilgili olmamasıdır. Ortodontik tedaviler sadece çocuklara veya yetişkinlere yönelik değildir. Her yaşta yapılabilirler. Ancak bazı kişiler ortodontik tedavi sürecini ve yaşamlarına etkilerini anlamakta güçlük çekebilirler.

Kişinin durumuna göre uygun tedavi yöntemi ile iyileşmesi sağlanabilir. Ancak belirtmek gerekir ki estetik amaçlı yapılan ortodonti uygulamalarında yaş sınırı olabilir. Estetik amaçlı bazı tedavilerde 18 yaş sınırı söz konusudur.

Ortodonti Tedavileri Ağrılı İşlemler Midir?

Ortodontik tedavilerin ağrılı olması normal bir durumdur. Ancak bu ağrı tedavi sonrasında ortaya çıkar ve zamanla azalır. Gerekli olması halinde doktor tarafından ilaç reçete edilir ve kişinin ağrı yaşamaması sağlanır. Sadece basit sızılar olması söz konusudur. Tedavi sırasında hastanın ağrı ya da acı hissetmemesi için gerekli önlemler alınır. Tekrar belirtmek gerekirse sızı şeklinde olan küçük ağrıların olduğunu söylemek mümkündür.

Ortodonti Tedavisinde Şeffaf Plaklar Nedir?

Şeffaf plaklar günümüzde oldukça fazla kullanılan bir üründür. Genel olarak görünmez diş teli olarak da adlandırılır. Ortodontik tedavide dişlerin daha düzgün olması için kullanılan bir malzeme olması ile ön plana çıkar. Diş teli kullanmaya gerek kalmadan hem sağlıklı hem de estetik dişlere sahip olmak için ideal bir üründür. Ortodontik tedavi kapsamında oldukça fazla tercih edilen bir şeydir. Kozmetik açıdan son derece faydalıdır.

Ortodonti Tedavisinde Neden Şeffaf Plaklar Kullanılır?

Ortodontik tedavilerde şeffaf plakların kullanımı son derece yaygındır. Günümüzde insanların dişlerinde en fazla meydana gelen sorunlar arasında yamukluk ve çarpıklık gösterilebilir. Bu sorun özellikle gençlerde daha fazla ortaya çıkar.

Şeffaf plaklar ise yamuk dişlerin düzeltilmesi için baskı uygulayan ve bunu pasif bir şekilde sürekli yapan malzemelerdir. Kullanım amacı ise dişlerin tekrar düzgün haline gelmesini sağlamaktır. Şeffaf olması halinde estetik bir görünüme sahiptir. Bu sayede de ortodonti tedavisinde kullanmak için son derece uygundur.

Ortodonti Tedavisinde Süreç Nasıl İlerler?

Ortodontik tedavide ilk olarak diş hekimi tarafından muayene sağlanır. Muayene kapsamında da kişinin ağız ve diş yapısı incelenerek çarpıklıklar ve sorunlar belirlenir. Ağız içinde yer alan hastalıklar var ise işlem öncesinde bunların giderilmesi sağlanır.

Aynı zamanda temizleme de sağlanır. Temizlemeden sonra ise gerekli planlama süreci tamamlanır. Planlama sonrasında hastaya seçenekler sunulur ve bu kapsamda da istenen yöntem ve diş telleri ile uygulamaya geçilir. Diş telinin takılması ile çeşitli yapıştırıcılar ile yapılabilir. Bu medikal yapıştırıcılar diş telinin iyi ve sorunsuz bir şekilde takılması konusunda etkilidir.

Ortodonti Tedavisinde Planlama Süreci Nedir?

Bozuk, düzensiz, çarpık dişleri düzeltmek için diş teli takılmadan önce uzman bir diş hekimi tarafından gerekli planlama yapılır. Ortodontist tarafından öncelikle gerekli ölçüm işlemleri yapılır.

Bu ölçüm işlemleri ile dişe takılacak olan tellerin hazırlanması, nasıl yerleştirileceği gibi işlemler sağlanır. Aynı zamanda gerekli analizler tamamlanır. Analizlerin tamamlanması ile farklı yöntem ve diş teli çeşitleri ile nasıl uygulama yapılacağı konusunda hastaya bilgi verilir.

Ortodonti Tedavisinde Diş Teli Nasıl Takılır?

Dişleri düzeltmek için diş telleri kullanılır. Ortodonti tedavisinde dişleri düzeltmek ve hizalamak için kullanılırlar. Braketler bir diş çimentosu ile veya bir dişçilik aleti kullanılarak takılabilir. Diş telleri, dişlerinizin görünümünü iyileştirmenin harika bir yoludur.

Diş telleri ortodontik tedavinin çok önemli bir parçasıdır. Dişleri düzeltmeye ve çeneleri hizalamaya yardımcı olurlar. Diş çürüğü ve diş eti hastalıklarını önlemek için diş telleri de kullanılır. Hastanın diş görüntülemesi ve muayenesinin ardından temizleme ve gerekli tedavi uygulanır. Ardından da istenen diş teli takılır.

Ortodonti Tedavisinin Riskleri Nelerdir?

Tedavi kapsamında herhangi bir sorun yaşanmaması için doktor tavsiyelerine uymak ve bakım yaptırmak önemlidir. Tedavisinin genel riskleri arasında ağız dokularının yara alması örnek gösterilebilir.

Aynı zamanda diş telleri arasında kök erimesi olabilir. Bakım ve hijyen ihmal edilirse çürükler oluşabilir. Dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması ve temizlenmemesi halinde kalıcı lekeler de meydana gelebilir. Genel olarak riskler bu şekildedir.

Ortodonti Tedavisi Gerektiren Bozukluklar Nelerdir?

Ortodonti tedavi gerektiren birbirinden farklı diş problemleri olabiliyor. Genel olarak incelendiğinden en yaygın bozukluğun çapraşıklık olduğu görülüyor. Aynı zamanda dönük diş problemi için de ortodonti tedavisi gerekebilir.

Bunların yanı sıra aralıklı dişlere sahip olanlarda da bu tedavinin uygulanmasına ihtiyaç duyulabilir. İleri çene durumu, çenede darlık, eksik diş olması, gömülü diş, yarı damak gibi bozukluklar ortodontik tedavisi gerektirebilir.

Ortodontik Bozuklukların Nedeni Nedir?

Ortodontik bozuklukların en temel nedeni dişlerin gelişim döneminde yanlış bir şekilde konumlanmasıdır. Aynı durum çene için de söz konusu oluyor. Çene darlığı nedeni ile dişlerde meydana gelen sorunlar da ortodontik bozukluklarının nedenleri arasındadır. Küçük yaşlarda yaşanan diş kayıpları da çeşitli ortodontik problemlerin nedeni olabiliyor.

Ortodonti Tedavisinde Hangi Araçlar Kullanılır?

Tedavi amacı ile farklı araçların kullanılması söz konusudur. Bu kapsamda kişinin nasıl bir tedaviye ihtiyaç duyduğu ve uygulanacak yöntem önemlidir. Genel olarak kullanılan en temel araçlar ise hareketli ve sabit ortodontik araçlar oluyor. Aynı zamanda vidalı araçlar ve şeffaf plaklar da çok sık kullanılır.

Ortodonti Tedavisi Fiyatları 2023

Tedavi fiyatları pek çok unsura bağlı olarak değişiyor. Bu kapsamda ilk olarak hangi tedavinin uygulandığı önemlidir. Aynı zamanda tedavi kapsamında gerekli olan medikal aletler ve benzeri şeyler de önemli oluyor. Ortodonti fiyatları için diş hekimi ya da kliniğinden bilgi alınmalıdır. Ortodonti tedavisi fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.