Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Midenin ve ince bağırsağın üst kısmının çıkarılması için yapılan tüp mide ameliyatı cerrahi bir işlemdir. Dünyadaki en yaygın prosedürlerden biridir. Tüp mide operasyonu, bir tür gastrik bypass ameliyatıdır.
Midenin bir kısmının çıkarılmasını ve iki ayrı bölüme kesilmesini içerir. Mide daha sonra yeni, daha küçük bir mide oluşturmak için tekrar dikilir. Bu ameliyat hem erkeklere hem de kadınlara yapılabilir.
Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
Tüp mide ameliyatının konusu çok geniştir. Midede kanserli tümörlerin büyümesini engellemek, obeziteyi önlemek, sindirim sistemi hastalıklarını tedavi etmek gibi çeşitli nedenlerle tüp mide ameliyatı kullanılabilir.
Tüp mide ameliyatı olan kişi sayısı artmakta ve her yıl yapılan işlem sayısı da artıyor. Ayrıca mide tüplerinin birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. En yaygın olanı, obezite ve diyabet gibi çok çeşitli durumlar için kullanılabilen bir tedavidir. Bununla birlikte, hızlı bir şekilde kilo vermesi gerekenler veya sağlığını iyileştirmek isteyenler gibi belirli kişiler de yaptırabilir.
Mide Küçültme Ameliyatı Süresi Nedir?
Mide küçültme ameliyatının süresi 40 dakika ile 1 buçuk saat arasında değişebilir. Prosedürün kendisi de her durumda farklıdır. Mide küçültme ameliyatı midenin boyutunu küçültmek için kullanılan bir işlemdir. Kişinin durumuna ve midenin ne kadar küçültüleceğine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genel olarak kısa süren bir işlemdir.
En Sık Hangi Mide Küçültme Ameliyatı Yapılıyor?
Mide küçültme ameliyatının farklı yöntemleri vardır. Bu yöntemler arasında en fazla kullanılan yöntem ise laporoskopik mide küçültme ameliyatı oluyor. Bu yöntemin sık tercih edilmesinin en önemli nedeni hem etkili olması hem de cerrahlar tarafından kolay uygulanabilmesidir. Aynı zamanda iyileşme süreci daha kolaydır.
Tüp Mide Ameliyat Olanlar Ne Kadar Kilo Veriyor?
Operasyondan sonra kademeli olarak bir kilo verişi olur. Genel olarak ilk ay içerisinde 10 ila 20 arasında bir kilo kaybı yaşanır. Tüp mide ameliyatı sonrası üçüncü ayda 30 ila 40 kilo arasında bir kayıp olur. Kişinin bu kiloları verebilmesi için beslenme programında ve doktor talimatlarına uyması gerekir.
Tüp Mide Ameliyat Kaç Yaşına Kadar Yapılır?
Midenin vücutta çok önemli bir organ olduğunu herkes biliyor. Karında bulunur ve gıdaların sindiriminden sorumludur. Mide ameliyatı ise 18 – 65 yaş arasında her yaşta yapılabilir. Ancak cerrahlar tarafından sadece yaşa göre uygulamaya karar verilmez. Sağlık durumu, kilo durumu ve diğer etkenler de ele alınır.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenilmeli?
Ameliyattan sonra beslenme çok önemlidir. İlk ay sıvı diyet ile beslenme sağlanır. Daha sonra ile püre ile beslenmeye başlanır. Hastanın beslenme süreci doktorlar tarafından kontrol edilir ve dönemsel geçişler buna göre sağlanır.
Tüp Mide Ameliyat Kilo Sorunu Olan Herkese Uygulanabilir Mi?
Kilo sorunu olan kişilerin sık merak ettiği konulardan bir tanesi tüp midenin kendileri için uygun olup olmadığıdır. Bu işlem herkes için uygun değildir. Kişinin vücut kitle indeksinin 35 üzerinde olması gerekir. Morbid obez kategorisinde olan hastalara uygulanabilen bir yöntem olarak öne çıkar.
Mide Küçültme Ameliyatı Sonrasında Normale Dönüş Süreci Nedir?
Ameliyat sonrasında hastaların normal hayata dönmesi için biraz zaman geçmesi gerekir. Genel olarak operasyon sonrasında hastaların toparlanması 1 hafta kadar sürebiliyor. Tüp mide ameliyatı sonrası hafif işler için bir hafta yeterli iken ağır işlerde çalışanların 1 ay beklemesi gerekir.
Tüp Mide Ameliyat Sonrası İz Kalır Mı?
Operasyon sırasında kaç delik açılacağına cerrah karar verir. Açılan delikler 1 cm kadar olduğu için de herhangi bir iz kalma durumu olmaz. Laparoskopik yöntemin aksine açık uygulanan yöntemde ise dikiş sayısı fazla olduğundan ve kesinin büyük olmasından dolayı iz kalabilir.
Ameliyat Sonrasında Tekrar Kilo Alınabilir Mi?
Ameliyat ile zayıflama sağlanır ama bunun kalıcı olması için kişinin de dikkat etmesi gerekir. Eğer yaşam tarzında dikkat edilmez, sağlıklı beslenilmez ve doktor tavsiyelerine uyulmaz ise kişinin tekrar kilo alması çok normaldir. Kilonun dengede kalması için tüp mide ameliyatı sonrası hem beslenmeye hem de yaşam tarzına dikkat edilmesi gerekir.
Tüp Mide Ameliyat Riskli Midir? Genel Riskleri Nelerdir?
Bütün cerrahi operasyonların olduğu gibi tüp mide ameliyatının da riskleri bulunur. Bu operasyonun genel riskleri arasında reflü, kaçak problemi, verilen kilonun geri alınması gösterilebilir. Ancak bu risklerin minimum düzeyde olduğunu belirtmekte fayda var. Uzman hekimler tarafından işlem yapıldığı takdirde riskler çok düşüktür.
Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme
Ameliyattan sonra midenin kapasitesi oldukça düşük olur. Hastalar, mide kapasitesi doğrultusunda sağlıklı bir beslenme programı ile beslenmelidir. Özellikle ilk ay sıvı ve püre ile hazırlanan bir program ile beslenilmesi gerekir. Sonrasında ise kilo vermenin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi ve vücudun korunması için diyetisyen eşliğinde program hazırlanması ve buna uyulması en doğru seçenektir.
Tüp Mide Ameliyat Sonrası Ağrı Oluyor Mu?
Ameliyatta genel anestezi yapılır. Aynı zamanda cerrahi bölgede lokal anestezi uygulanıyor. Bu sayede anestezi etkisinden dolayı ilk başlarda herhangi bir ağrı olmaz. Ancak anestezi etkisi geçtikten sonra hafif ağrılar yaşanması normaldir. Doktor tarafından reçete edilen ilaçlar ile bu ağrılar giderilir.
Tüp Mide Ameliyat Sonrası Kaçak Riski ve Kaçak Belirtileri
Operasyondan sonra düşük ihtimalli de olsa kaçak riski vardır. Böyle bir durumda hemen müdahale edilmesi gerekiyor. Hastada yüksek ateş ve karın ağrısı olması kaçak olduğuna işaret edebilir.
Tüp Mide Ameliyat Sonrası Vitamin ve Mineral Takviyesi Yapılıyor Mu?
Operasyon sonrasında beslenme düzeni değiştiğinden bazı vitaminler yeterli düzeyde alınamayabilir. Herhangi bir sağlık sorunu olmaması için vitamin yetersizliğini giderme adına vitamin ve mineral takviyesi yapılabilir. Buna karar verecek olan kişi doktordur.
Tüp Mide Ameliyat Sonrası Spor
Spor yapmak isteyen kişilerin bu konuda doktorlarına danışması gerekir. Genel olarak hafif egzersizlere bir ay sonra başlanabilir. Ağır egzersizlerden uzak durmak kaydı ile zamanla temponun artırılması mümkündür. Doktor tavsiyeleri bu konuda çok önemlidir.
Tüp Mide Ameliyat Sonrası Kaç Gün Hastanede Kalınır?
Ameliyat sonrasında hastanede kalma süresi kişiden kişiye değişir. Tüp mide ameliyatı başarılı olursa ve hastada risk olmaması durumunda genellikle 1-3 gün kadar hastanede yatmak yeterli oluyor. Herhangi bir komplikasyon riskinde bu süre uzar.
Tüp Mide Ameliyatını SGK Karşılar Mı?
Bu durum değişkendir. Kişinin vücut kitle indeksinin 40 üstü olması ve kilodan kaynaklı olarak ciddi sağlık problemi olması durumunda karşılanabilir. Şartların sağlanmadığı durumunda ise karşılamaz.
Tüp Mide Ameliyat Sonrası Dikişler Ne Zaman İyileşir?
Midenin iç kısmında yer alan dikişlerde 15 gün kadar bir iyileşme söz konusudur. Tamamen iyileşmesi ise bir ay kadar sürer. Yara bakımının doğru yapılması hem enfeksiyon kapılmaması hem de işlemin sorunsuz olması açısından önemlidir.
Tüp Mide Ameliyatı Fiyatları 2023
Ameliyat kapsamında hangi tekniğin uygulandığı, cerrah tecrübesi, hastanın mevcut başka hastalıkları, hastane ve sağlık merkezi fiyatlandırması fiyatları etkiler. Tüp mide ameliyatı fiyat bilgisi için hastane veya sağlık merkezi ile görüşmek gerekir. Tüp mide ameliyatı fiyatları 2023 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.